Miten tehostesarja eroaa rokotesarjasta? Ovatko TBE-rokote ja punkkirokote sama asia? Entä mikä on borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen ero – ja kumpi niistä olikaan Lymen, kumpi Kumlingen tauti? Vastaukset näihin ja muihin askarruttaviin termeihin löydät rokotussanastostamme!
Influenssa- ja matkailijan rokotteiden saatavuus
Kesäkuussa valikoimaamme on lisätty matkailijan rokotteet hepatiitti A-, B- ja yhdistelmärokotteet. Lokakuussa valikoimaamme on lisätty influenssarokotteet.
Rokotuspisteet
Rokotamme useammalla toimipisteellä, jotka sijaitsevat kätevien liikenneyhteyksien päässä. Voit saapua paikan päälle myös kävellen tai omalla autolla. Maksa rokotus kätevästi etukäteen verkkokaupassamme ja saavu rokotuspisteeseemme. Meillä et tarvitse ajanvarausta. Ota Kela-kortti mukaan ja ole valmiina esittämään se rokotukseen tullessasi. Täältä näet tällä hetkellä tarjolla olevat rokotukset. Jos olet kiinnostunut muista rokotteista, voit olla niiden saatavuudesta yhteydessä asiakaspalveluumme rokotusinfo@9lives.fi tai 09 315 44 824.
Kotiin tilattavat rokotukset
Voit tilata sairaanhoitajan rokotuskäynnille myös paikan päälle esimerkiksi kotiin, työpaikalle tai vaikka hotellille. Kotiin tilattavat rokotukset ovat joustavasti sovittavissa – olethan siis yhteydessä asiakaspalveluumme. Voimme rokottaa kerralla isommankin ryhmän, joten perheen, työkavereiden tai vaikkapa matkaseurueen rokottaminen käy helposti. Veloitamme kotiin tilattavasta rokotuspalvelusta 36 euroa henkilöä kohden. Lisäksi rokotteen hinnan päälle tulee rokotusmaksu 25 euroa.
- Tilaa rokotus puhelimitse numerosta 010 633 8585
Yritysasiakkaat
Yritysasiakkaanamme saat edullisen sopimushinnan ja nopean rokotuksen työntekijöillesi. Voimme tuoda liikkuvan rokotuspisteemme paikan päälle luoksesi, kun kyseessä on vähintään 10 rokotusta.
Lisätietoja yritysasiakkaan vaihtoehdoista saat
- täyttämällä yhteystietolomakkeen,
- sähköpostitse osoitteesta: rokotusinfo@9lives.fi tai
- liiketoimintajohtaja Henrik Tuulos, 040 5659926.
Omakanta
Kun käyt meillä 9Livesilla rokotuksessa, rokotustietosi tallentuvat Omakantaan. Tietoja on helppo tarkastella kirjautumalla palveluun esimerkiksi pankkitunnuksilla.
Punkkirokote
Punkkirokote on TBE-rokotteen toinen kutsumanimi, eli se on sama asia kuin TBE-rokote. Katso lisätietoa kohdassa TBE-rokote.
TBE-rokote
TBE- eli punkkirokote antaa suojaa punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan (katso kohta Puutiaisaivotulehdus). Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi. Punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aina aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Lisäksi läheisissä matkakohteissa, kuten Ahvenanmaalla, Virossa ja muissa Baltian maissa sekä useissa Keski-Euroopan maissa on kohonnut riski altistua TBE-virukselle. TBE-rokote on saatavilla 9Livesin verkkokaupassa sekä aikuisille että lapsille. Lapsille on käytössä TicoVac Junior -rokote, joka sopii 1–15 vuotiaille. TBE-rokote sopii myös imettäville äideille.
Puutiaisaivotulehdus eli Kumlingen tauti
Puutiaisaivotulehdus (tick-borne encephalitis, TBE) on punkkien levittämä virustauti, jota kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi tai Kumlingen taudiksi. TBE- eli punkkirokote antaa suojaa vain puutiaisaivotulehdusta vastaan – se ei estä punkkia tarttumasta ihoon tai suojaa toiselta niiden levittämältä taudilta, borrelioosilta (katso kohta Borrelioosi).
Borrelioosi eli Lymen tauti
Punkit eli puutiaiset levittävät kahta vaarallista tautia: borrelioosia (eli Lymen tautia) ja puutiaisaivotulehdusta (eli Kumlingen tautia). Borrelia-bakteerin aiheuttamaa borrelioosia vastaan ei ole rokotetta. TBE- eli punkkirokote antaa suojaa vain puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta vastaan. Punkkien iholle tarttumista ja borrelioositartuntaa voi ehkäistä vaatetuksen ja hyönteiskarkotteiden avulla. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.
Rokotesarja
Monet rokotteet annetaan sarjana eri rokotuskerroilla. Näin kehon immuniteettia eli puolustusjärjestelmää vahvistetaan vähitellen suojaamaan kyseiseltä taudilta.
Esimerkiksi TBE- eli punkkirokote annetaan kolmen rokoteannoksen sarjana:
- 1. rokote
- 2. rokote 1–3 kuukautta ensimmäisen annoksen jälkeen. (Jos suoja tarvitaan nopeasti, voi toisen annoksen antaa kaksi viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen)
- 3. rokote 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta
Tehosterokoteannokset annetaan iästä ja rokoteaineesta riippuen 3–10 vuoden välein, mikäli TBE-altistus jatkuu. Katso kohta Tehostesarja.
Tehostesarja:
Monien rokotteiden teho heikkenee vuosien saatossa, ja ne annetaan siksi uudelleen tehosterokotuksina tietyin väliajoin.
Esimerkiksi TBE- eli punkkirokotus tehostetaan seuraavasti:
- Ensimmäinen tehosteannos annetaan kolmen vuoden kuluttua kolmannen rokotuksen jälkeen.
- Alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua.
- 50–60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet viiden vuoden välein.
- Yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet kolmen vuoden välein.
- Henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste kolmen vuoden välein.
Hepatiitti A- ja B-rokotteet ja yhdistelmärokote
Hepatiitti A:lla tarkoitetaan viruksen aiheuttamaa, ruoan, juoman ja huonon hygienian kautta tarttuvaa maksatulehdusta, jonka vanha nimitys on tarttuva keltatauti. Hepatiitti A:ta vastaan voi rokottautua. Käytössämme olevaa A-hepatiittirokotetta (Havrix) voidaan antaa 1-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Rokote annetaan rokotesarjana ja se sisältää kaksi annosta.
Myös hepatiitti B:llä tarkoitetaan viruksen aiheuttamaa maksatulehdusta. Hepatiitti B leviää veri- ja seksikontaktien välityksellä. Lisäksi hepatiitti B voi tarttua äidistä lapseen synnytyksen tai imetyksen aikana. Käytössämme oleva B-hepatiittirokote (Engerix-B) annetaan kolmen annoksen rokotesarjana. Lasten B-hepatiittirokote ei ole vielä saatavilla verkkokaupassamme.
Yhdistelmärokote ehkäisee hepatiitti A- ja B-virustartuntoja ja sillä saavutetaan hyvä suoja molempia hepatiitteja vastaan. Yhdistelmärokotteella säästetään rokotuskertoja ja -kustannuksia. Käytössämme olevista yhdistelmärokotteista Twinrix Adult -rokote on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille ja Twinrix Paediatric 1–15-vuotiaille. Yhdistelmärokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta.
Sekä hepatiitti A- ja B-rokotteet että yhdistelmärokotteen voi ottaa yhdessä punkkirokotteen kanssa.
Pneumokokkirokote
Pneumokokki-infektio on bakteerin aiheuttama tauti, jota hoidetaan antibiooteilla. Pneumokokkibakteeri voi pahimmillaan aiheuttaa hengenvaarallisen taudin, jonka seurauksena voi olla keuhkokuume, vakava yleisinfektio, verenmyrkytys tai aivokalvotulehdus. Lapsille se voi aiheuttaa vakavia sairaalahoitoa vaativia bakteeritulehduksia sekä keuhkokuumeita, poskiontelo- ja korvatulehduksia. Pneumokokki tarttuu pisara- ja kosketustartuntana (kosketus, yskiminen, aivastus), minkä vuoksi hyvä käsihygienia on tärkeä osa pneumokokilta suojautumisessa.
Pneumokokkirokotteella voidaan ehkäistä tartuntoja. Rokotetta suositellaan erityisesti riskiryhmiin kuuluville, esimerkiksi kroonista keuhko- tai sydänsairautta tai diabetesta sairastaville henkilöille. Rokotteen voi ottaa influenssarokotteen yhteydessä.
Vyöruusurokote
Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama infektiotauti. Vesirokkovirus jää lapsuuden infektion jälkeen pysyvästi elimistöön ja voi myöhemmin aktivoitua uudelleen ja aiheuttaa vyöruusun. Tyypillisenä oireena on äkillinen polttava kipu ja rakkulainen ihomuutos. Sitä esiintyy yleensä kehon yhdellä alueella, yleisimmin vartalolla ja se voi kestää useita viikkoja. Vyöruusurakkuloiden paranemisen jälkeen voi esiintyä kipua, joka saattaa kestää kuukausia tai vuosia ja voi olla vaikeaa. Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka jää vesirokkotaudin jälkeen elimistön hermosoluihin ja voi aktivoitua uudelleen.
Väestöstä jopa yksi kolmasosa saa vyöruusun. Rokottautuminen on ainoa tapa estää vyöruusuun sairastuminen.
Käytössämme on Shingrix (Lääkeinfo) rokote, jonka voi antaa 18-vuotta täyttäneille. Rokotteen voi ottaa yhdessä punkkirokotteen kanssa.
Haittavaikutukset
On tavallista, että rokotuksen jälkeen pistoskohdassa esiintyy paikallisia oireita, kuten kuumotusta, punoitusta, turvotusta ja kipua. Flunssan kaltaiset oireet sekä kuume ovat myös tavanomaisia rokotuksen haittavaikutuksia. Kipulääkettä voi käyttää tarvittaessa. Mahdollisten oireiden ilmaantumista seurataan rokotuksen jälkeen paikan päällä 15 minuutin ajan.
Kela-korvaus rokotuksesta
Rokotuksista ei saa Kela-korvausta, vaan ne tulee maksaa itse. Varaudu kuitenkin todistamaan henkilöllisyytesi rokotuksen yhteydessä. Sen voit tehdä Kela-kortilla, kuvallisella henkilökortilla tai passilla.