250,00 

Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama infektiotauti. Vesirokkovirus jää lapsuuden infektion jälkeen pysyvästi elimistöön ja voi myöhemmin aktivoitua uudelleen ja aiheuttaa vyöruusun. Tyypillisenä oireena on äkillinen polttava kipu ja rakkulainen ihomuutos. Sitä esiintyy yleensä kehon yhdellä alueella, yleisimmin vartalolla ja se voi kestää useita viikkoja. Vyöruusurakkuloiden paranemisen jälkeen voi esiintyä kipua, joka saattaa kestää kuukausia tai vuosia ja voi olla vaikeaa. Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka jää vesirokkotaudin jälkeen elimistön hermosoluihin ja voi aktivoitua uudelleen.

Väestöstä jopa yksi kolmasosa saa vyöruusun. Rokottautuminen on ainoa tapa estää vyöruusuun sairastuminen.

Käytössämme on Shingrix (Lääkeinfo) rokote, jonka voi antaa 18-vuotta täyttäneille. Rokotteen voi ottaa yhdessä punkkirokotteen kanssa.

Shingrix rokote annetaan pistoksena lihakseen, yleensä olkavarteen. Rokotesarjaan kuuluu yhteensä 2 pistosta, jotka annetaan 2 kuukauden välein. Jos rokotussarjaan on välttämätöntä saada joustavuutta, toinen annos voidaan antaa 2–6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.