38,00 

Varasto loppu

Koronarokote on paras suoja koronavirustautia vastaan. Vaikka suoja tartuntaa vastaan on kohtalainen ja lyhytkestoinen, rokote ehkäisee tehokkaasti vakavaa koronatautia. Koronarokote saa elimistön luontaisen puolustuksen tuottamaan vasta-aineita ja verisoluja, jotka taistelevat virusta vastaan ja suojaavat siten COVID-19:ltä.

Miten koronavirus tarttuu ja mikä on sen itämisaika?

Koronavirus SARS-CoV-2 tarttuu pisaratartuntana, ilmavälitteisesti hienojakoisten aerosolien muodossa sekä kosketuksen kautta, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen. Taudin itämisajaksi on arvioitu 1–14 päivää. Omikronvariantin oireet ilmaantuvat yleensä noin kolme päivää tartunnasta. Nykytiedon mukaan koronavirustautiin sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa ja 1–2 päivää ennen oireiden alkua.

Ketkä voivat tulla koronan tehosterokotukseen?

Voit tulla koronan tehosterokotukseen, jos:

 • Sinulla on vähintään kaksi aiempaa koronarokotusta tai yksi koronarokotus ja yksi sairastettu koronavirusinfektio
 • Edellisestä tehosterokotuksesta tai edellisestä sairastetusta koronavirusinfektiosta on kulunut vähintään kolme kuukautta
 • Aiemmin sairastamasi koronavirustauti ei estä koronarokotuksen antamista

Meiltä saatava koronan tehosterokote

Käytössämme on tällä hetkellä BioNTech-Pfizerin varianttiräätälöidyt Comirnaty Original/Omicron BA.1 15/15 mikrog/annos -rokotteet, jotka ovat omikronräätälöityjä rokotevalmisteita. 9lives saa koronavirusrokotteet julkiselta sektorilta, joten käytössämme on aina sama rokoteaine, mitä Suomessa on käytössä. Lisätietoja koronarokotevalmisteista löytyy THL:n sivuilta.

Sopivatko varianttirokotteet kaikille?

Comirnaty-varianttirokotevalmisteet sopivat lähes kaikille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Varianttirokotteista ei myöskään ole haittaa, vaikka henkilöllä olisi oireeton koronavirusinfektio tai itämisvaiheessa oleva koronavirustauti silloin, kun rokote annetaan.

Voimme rokottaa myös pitkittyneen COVID-19-taudin oireista kärsivän henkilön. Rokotusta kannattaa kuitenkin siirtää, jos henkilö on hyvin heikkokuntoinen, tutkimukset ovat kesken tai oireet ovat juuri pahentuneet. Näin pitkittyneen COVID-19-taudin oireita ei tulkita varianttirokotteen aiheuttamaksi. Aiempi ruoka-aineen tai ampiaisen piston aiheuttama anafylaksia ei vaikuta rokotukseen.

Henkilölle ei voi antaa varianttirokotetta, jos hän on aiemmin saanut anafylaktisen reaktion edellisestä koronarokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta. Jos rokotettava on aiemmin saanut anafylaktisen reaktion jonkin toisen rokotteen tai injektoitavan lääkkeen antamisen jälkeen, rokottamisen jälkeistä seuranta-aikaa pidennetään 30 minuuttiin.

Koronarokotteen yleiset haittavaikutukset

Kuten kaikki rokotteet, myös varianttirokote voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Hyvin yleiset haittavaikutukset:

 • pistoskohta: kipu, turvotus
 • väsymys
 • päänsärky
 • lihaskipu
 • vilunväristykset
 • nivelsärky
 • ripuli
 • kuume

Mihin olla yhteydessä mahdollisista haittavaikutuksista?

Suomessa lääkkeiden ja rokotteiden epäillyistä haittavaikutuksista kerätään tiedot Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen haittavaikutusrekisteriin, johon terveydenhuollon ammattilaiset ja lääkkeiden sekä rokotuksien saajat voivat ilmoittaa epäilemistään tai toteamistaan haittavaikutuksista. Ohjeet ilmoituksen tekemiseen löydät osoitteesta www.fimea.fi.

Lähde ja lisätietoa koronasta ja koronarokotteesta saat täältä:

Haluatko hankkia koronarokotukset työntekijöillesi? Lue koronarokotteista yritysasiakkaillemme.

Katso myös

Influenssarokote

12 €
37 € Hinta / rokote
Suojaudu kausi-influenssalta

Influenssarokote on tehokkain suoja influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Rokote kannattaa ottaa ajoissa ennen influenssakauden alkamista, koska vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa. Rokotteen voi ottaa myös influenssakauden aikana.

Pneumokokkirokote

80 €
120 € Hinta / rokote

Influenssan jälkitautina voi esiintyä pneumokokkibakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta kaikissa ikäryhmissä. Pneumokokkibakteeri voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehduksia sekä sepsis infektion eli verenmyrkytyksen. Pneumokokkibakteeria vastaan voi suojautua rokotteella.